Rejs, lev og mærk verden med afdøde billedkunstner Jens Juel

Jens Juel døde i 1802, men den 27. september vækkes han til live på Brandts igen. Ved hjælp af ArtMinute, et helt nyt filmisk format, som veksler mellem fakta og fabulering, skal den klassiske billedkunst gøres vedkommende for nutidens publikum.

Det er hæsblæsende – som Fantasia på speed. Sådan siger Asta Wellejus om ArtMinute-filmen, en kort, skæv og intens animationsfilm, der skal gøre den klassiske billedkunst tilgængelig, vedkommende og relevant for det yngre publikum.

Debutfilmen, som er et resultat af et samarbejde mellem Asta Wellejus fra Die Asta Experience, Zentropa og Brandts, er blandt seks projekter, der sidste år fik del i en pulje på 1,5 mio. kr., som Kulturregion Fyn dedikerede til udvikling og gennemførsel af en række innovative kulturkoncepter forankret hos fynske kulturinstitutioner.

Lars Erik Hornemann, formand for Kulturregion Fyn, glæder sig over at kunne støtte et projekt, som bygger bro mellem fortiden og nutiden.

– Den klassiske billedkunst udgør en vigtig del af vores kulturhistorie, og det er et kunstnerisk udtryk, som de unge ikke kommer særlig meget i berøring med. Det er en skam, for i malerierne ligger en masse gode personlige historier, men de afspejler også en tid i Danmark. Derfor er jeg rigtig glad for, at Kulturregion Fyn kan støtte et projekt, som griber formidlingen af den klassiske billedkunst an på en måde, som både er helt ny og målrettet den yngre generation, siger Lars Erik Hornemann.

ArtMinute-filmen tager udgangspunkt i den gamle fynske maler Jens Juel og et selvportræt, han malede i 1767, fortæller Asta Wellejus.

– Det er historien om hans selvportræt, historien om “The perfect selfie”. Vi arbejder med et helt nyt filmisk format, som åbner billedet op og fortæller historien om den kreative og menneskelige rejse, som Jens Juel var på med sin kunst. F.eks. var Juel en dansk opdagelsesrejsende i kunst. Han rejste rundt i verden og blev inspirereret af fortidens store malere som Rembrandt, og den inspiration tog ham med hjem til Danmark og det danske kunstmiljø. Vi arbejder med museers research og blander det med, hvordan vi som historiefortællere ser Jens Juels verden med nutidige øjne. Vi rejser i tiden og åbner billedets verden op for dem, der kigger på det i dag, lyder det fra Asta Wellejus.

Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa glæder sig over, at han har fået en nemmere indgang til kunst.

– Kunst kræver en forståelse, jeg ikke besidder. Filmen er en nøgle til denne manglende indsigt. Selv jeg kan forstå en ArtMinute-film og få noget ud af billedet, siger han.

Besøg på fynske godser

I forbindelse med projektet ArtMinute inviteres skoleklasser fra de kommuner, som hører under Kulturregion Fyn også til at lave egne animationsfilm på Brandts. Endelig tager de også på ekskursioner til blandt andet Valdemar Slot, hvor der hænger originale Jens Juel værker. Det er med til at sætte malerierne ind i en ramme, som forstærker og tydeliggør historien om maleren, motiverne og samtiden. Offentligheden kan se ArtMinute-filmen på Brandts fra den 27. september. Den er del af den permanente udstilling Værkerne, der lader de besøgende opleve 250 års kunst set fra Fyn.